Brett med gode utsikter

Surfebrettet har krysset seg med kajakken, og gitt liv til en sport som gir både god oversikt og sterke magemuskler

DRAMMEN: – Man får en del rare blikk. Jeg har flere ganger opplevd at båtfolk stopper og spør om jeg trenger hjelp. De tror jeg er en windsurfer som har mistet seilet sitt, sier Gaute Kristiansen.

Han holder kurs og selger utstyr til en forholdsvis ny sport her til lands, nemlig brettpadling, også kalt stand up padling eller SUP.

Utsikt

Selv om enkelte stusser når de ser padlere stå på et brett i vanlig treningstøy langt til sjøs, har det å stå oppreist mange fordeler, ifølge Kristiansen.

– Det første du merker er hvor mye bedre utsikt du får. Når man står, får man ikke bare bedre oversikt over hva som skjer rundt seg, man ser også mer av det som foregår nede i vannet. Er vannet klart, kan man se både fisk og blåskjell, forteller han.

Kristiansen ble introdusert for brettpadling i 2006, da hans daværende arbeidsgiver Starboard startet produksjon av slike brett. Siden den gang har interessen tatt av.

Sport i vekst

– I 2006 var det bare noen få merker som hadde stand up brett. Nå er det sikkert hundrevis. I USA blant annet, er dette blitt stort, sier Kristiansen.

På nettsiden sup.no har han lagt ut bilder av et utall kjendiser på brett, fra Pierce Brosnan til Rihanna.

Også her til lands er interessen økende.

– Det begynner å bli en del hundre som har skaffet seg sitt eget brett. NM er blitt arrangert hvert år siden 2009, og i fjor hadde vi hele 210 deltakere på Oslo SUP Challenge, sier Kristiansen.

Utover våren og sommeren er det planlagt brettpadlekurs i både Bergen, Oslo og Kristiansand, og sannsynligvis følger også Trondheim og Stavanger etter.

Sporten har også fått sitt eget norske forbund, Norges Stand Up Paddleforbund, men forbundet har lite aktivitet foreløpig.

Kjernemuskulatur

En nyfrelst brettpadler er Ragnvald Steile.

– Jeg prøvde det første gang i fjor, og ble hektet etter fem minutter.

Han hadde padlet mye kajakk fra før, men syns brettet brettet gir en helt annen følelse, mer oversikt.

– Dessuten er det veldig god trening. Man får brukt mye kjernemuskulatur, og må stabilisere mer med hofta enn når man sitter i kajakken, sier Steile, som snart er ferdig utdannet fysioterapeut.

Han forteller om en slagpasient han har hatt som brukte padlingen som opptrening.

– Det fungerte veldig bra, fortsetter han.

Treningsprogram

Pulsen får man også opp dersom man tar i.

Såpass god trening kan brettet by på at det er blitt utviklet egne «SUP Fitness»-treningsprogram, som i Norge tilbys gjennom firmaet SUP Fitness Norway.

Kristiansen forteller at det finnes mange typer brett og bruksområder innen brettpadling.

– Man har alt fra brett utviklet spesielt for fisking, til brett laget for fart eller for bølgesurfing. Men de fleste foretrekker nok en form for rekreasjonspadling, antar Kristiansen.

Enkel start

Har du lyst til å prøve deg på brettpadling, kan Kristiansen berolige med at det slett ikke er vanskelig.

– Noe av årsaken til at sporten har økt så raskt i popularitet, er at du mestrer teknikken nesten umiddelbart. I løpet av fem minutter klarer de fleste å stå og padle, sier han.

Brettet er bredt og stabilt, så det skal mye til å falle i vannet. Ikke trenger man mye utstyr heller, kun brett og åre.

– Bare hvis det er veldig kaldt kan det være lurt med en tørrdrakt eller våtdrakt, sier han

Sporten har dessuten flere estetiske fordeler enn veltrente magemuskler.

– Det er en genial måte å bli brun på. Og i motsetning til når du sitter i kajakk slipper du hvite legger, reklamerer Kristiansen.

Artikkelen i sin helhet finner du her