Morsom ny padlesport

SUP.no | www.qajaq.no

Lance Armstrong gjør det, Jennifer Aniston gjør det og Pierce Brosnan gjør det. Det hele startet på Hawaii i de glade 1920-årene.

Det hele startet på Hawaii i de glade 1920-årene, da lokale beach boys på Waikiki fant ut at de kunne tjene noen ekstra dollar på å ta bilder av turistene som de lærte surfingens edle kunst. Men datidens kameraer tålte ikke vann, så løsningen ble å modifisere padleårer for utriggerkanoer slik at gutta kunne stå oppreist og padle de store longboardene sine. Den gangen ble aktiviteten kalt «beach boy surfing».

80 år senere

80 år senere tørket ekstremsurferen Laird Hamilton støvet av denne gamle sporten, og nå har SUP – Stand Up Paddling – formelig eksplodert i popularitet i USA, Australia og England, og det arrangeres konkurranser og events hver helg.

For verdens største produsent av surfebrett – amerikanske Surftech – har brett for SUP det siste halve året gått fra å være en hyggelig attåtnæring til nå å være 50 % av salget!

12 fot

De mest vanlige brettene for SUP er ca. 12 fot (3,60 m) lange og opptil 80 cm brede med en finne bak, og har ofte et belegg av myk EVA på oversiden for å gjøre brettet behagelig å stå på. Padleåren har et blad som er ca 50 cm langt, og i tillegg kommer skaftet som skal være like langt som avstanden fra tærne opp til haka.

Tur, surf, racing

Selv om de fleste brettene er designet for å brukes i bølger, der man padler ut og surfer inn med padleåra som ror, fungerer også disse brettene perfekt til flatt vann og norske fjorder.

Det har dessuten kommet lengre brett, fra 14 fot (4,20 m) helt opp til 19 fot (5,70 m), som bare brukes til langdistansepadling på flatt vann og medvindskonkurranser i åpent hav (løpet går den retningen vinden blåser, gjøres også ofte for surfskirace).

51 km mellom Molokai og Oahu

Den mest prestisjetunge av konkurransene er den drøye 51 kilometer lange distansen mellom Hawaii-øyene Molokai og Oahu, der det blåser en jevn «tradewind» på minst tolv meter i sekundet, og høyden på dønningene kan komme opp i ti meter! Vinnertiden i år var på seks timer.

Lett å lære

Brettene som brukes til SUP er stabile på grunn av stor oppdrift og bredde, og er svært lette å lære teknikken med. Rundt ankelen har man en elastisk surfe-leash, et tau som er festet bak på brettet, og sammen med padlevest og bekledning for temperaturen i vannet, er sikkerheten godt ivaretatt.

Hvis man mister åren kan man også padle brettet hjem med armene, liggende eller knestående. Man padler normalt 3-4 tak på hver side for å få brettet til å gå rett fremover, litt avhengig av strøm og vind.

Super trening av kjernemuskulaturen

På flatt vann er SUP først og fremst moro og samtidig fantastisk trening for kjernemuskulaturen i ryggen og midjen. Stabiliteten gjør at ufrivillige turer i vannet nesten ikke forekommer på flatt vann.

I sterk vind og med meterhøye bølger går SUP padling over til å bli topp balansetrening. Det er virkelig en utfordring å padle mot vinden og bølgene, mens du med vinden i ryggen kan surfe på bølgene som med en havkajakk.

Ekstremsportveko og 71° Nord

Alt burde ligge til rette for at SUP padling kan bli populært i Norge, og sporten har allerede debutert i Ekstremsportveko på Voss og i 71° Nord. Det er nok ikke lenge før du får se SUP utøvere på innsjøer, fjorder og åpent hav i nærheten av deg.

Hentet fra qajaq.no. Artikkelen finner du her