Dette er sommerens nye vannsport

SUP.no | Aftenposten | Stand Up Padling

En artikkel om Stand Up Padling hentet fra Aftenposten Reise

Skrevet av Hans Kristian Krogh-Hanssen

Først publisert: 09.06.10
Oppdatert: 09.11.10 kl. 22:53


SUP er så ferskt at det ennå ikke har fått norsk navn. I år kommer padlebrettene til Norge for fullt.

Vi prøver SUP i bølgene på nordsiden av Lanzarote. Instruktør Luis Bohorques på Lanzarote mener «stand up paddle» er den nye veien å gå for å lære turister å surfe bølger og få en opplevelse i vannet.

Foto_HANS_KRISTIAN_KROGH_HANSSEN

( Foto: HANS-KRISTIAN KROGH-HANSSEN )

– Stå midt på brettet på balansepunktet og før åren så nær brettkanten som mulig for å padle i rett linje…

Instruktør Luis Bohorques roper fra nabobrettet idet vi padler ut fra strandkanten på vei mot bølgene. Vi har nettopp hoppet på hvert vårt brett, og jeg er 10 minutter uti min første time med stand up paddle boarding, eller SUP, som det kalles på brettspråket. Famara-stranden nord på Lanzarote huser perfekte forhold for en introduksjon denne formiddagen.

Lett å lære

– Stå med bena ved siden av hverandre som i en militærhilsen, og ta to padletak på hver side av brettet. Når det kommer en bølge du vil fange, tar du ganske enkelt et steg tilbake med den ene foten for å endre vektfordelingen. Padle så med en halvsirkelformet bevegelse for å snu brettet mot stranden, før du igjen vender tilbake til balansepunktet for å padle deg på bølgen, sier Luis.

Noen bølger passerer før jeg endelig får snudd nesen på brettet i tide og er klar til å fange bølgen. Noen få åretak senere, og det er akkurat som noen gir meg en liten dytt i ryggen. Jeg fyker av gårde med vind i den tørre luggen. Tilbake ved strandkanten kunne ikke smilet vært større.

Dette er jo utrolig kult, og så enkelt …

– Det er derfor vi nå satser mer på denne typen surfeopplæring. Vi har mange turister som kommer hit og vil lære å surfe på bølger, noe som ikke er så lett første gangen du prøver. Med SUP derimot er du nesten garantert å ri en bølge den første dagen, uansett erfaring med vannsport, forteller spanjolen som driver Kite School Famara.

Perfekt for norske forhold

Rundt på Lanzarote kan flere viderekomne utøvere med åre sees idet de svinger rundt på bølgene eller padler seg en tur. Nå er det også spådd stor interesse her hjemme i Norge.

– Dette er en helt ny brettsport i startgropen. Interessen er stor i det norske vannsportmiljøet allerede, og i USA har de regattaer med opp til 1000 padlere i vannet om gangen, sier Elling Balhald.

Balhald har padlet på stand up paddle-brett her hjemme i Norge siden den nye brettrenden virkelig skjøt fart i USA for tre år siden.

I år begynner han og flere andre norske aktører å importere utstyret for fullt. Nå spår han en lys fremtid for SUP på grunn av det brede bruksområdet brettene har i norske forhold.

– Det finnes en rekke forskjellige brett tilpasset ulike forhold, men også allroundbrett. Disse kan brukes både på innsjøer, skogsvann, i elver eller på bølger på havet, og de er enkle å bære med seg i motsetning til blant annet kajakk og vindsurfeutstyr, sier han.

[box type=»info»]Hentet fra Aftenposten sine nettsider (Orginalen finner du her)[/box]