SUP.no i Budstikka

Når Gaute Kristiansen møter folk på sjøen, lurer de på om han har mistet seilet sitt.

Det har han ikke. Kristiansen er daglig leder for sup. no på Oksenøya og holder kurs i standup-padling, som forkortes til sup. I tillegg distribuerer firmaet standup-brett og annet utstyr knyttet til dette. Akti- viteten er ganske fersk i Norge, og mange lurer veldig på hva som kommer når de ser han på sjøen.

– Dette er for alle, og derfor tror jeg at standup- padling blir den nye folkesporten på vannet. Kajakk har blitt en norsk kjæledegge, men dette appellerer til enda flere, sier Kristiansen til Budstikka.

Kort forklart går aktiviteten ut på at man skal stå oppreist på et brett og bruke en åre til å padle seg fremover. I vintergale Norge tror Kristiansen at bret- tet kan bli like populært som kajakk. Ifølge han er det likt en av våre mest populære idretter.

– Sammenligner man det med å stake på langrenn er det en veldig lik bevegelse, og folk som er glade i det kommer også til å trives på brettet.

TRENINGSUTBYTTET ER IFØLGE Kristiansen svært godt. Balansen trigges hele tiden, siden det nødvendigvis vil være ulik grad av stabilitet på vannet.
– Med rett teknikk får man i tillegg brukt alt av kjernemuskulatur. Man får trent skuldre, armer, rygg, rumpe, lår og legger. Balansen trigges og sammen med styrketreningen får man også en vel- dig bra effekt, forklarer han.

Fremkomstmiddelet eller ulike versjoner av det har eksistert svært lenge, men den kommersielle sporten har eksistert siden starten av 2000-tallet. Gjennombruddet for sporten kom i Hawaii og USA rundt 2005, og da var Kristiansen sentral i utviklin- gen. Et firma ved navn Starboard er eid av en nord- mann, og da Kristiansen jobbet her var utviklingen av standup-padling i gang.

– Vi som jobbet der på den tiden var et team på svensker og nordmenn, som virkelig har hatt en stor innflytelse på sporten, forteller han.

Les resten på www.budstikka.no

TEKST: THOMAS RUD
ALLE FOTO: KARL BRAANAAS