Hva er SUP?

Det heter Stand Up Paddling (SUP) eller Paddleboarding i utlandet, men vi fornorsker det til Stand Up Padling eller Brettpadling her hjemme i Norge. SUP som sport øker ekstremt fort i popularitet ikke bare i Hawaii lignende omgivelser, men også i land som Norge!

Årsaken til denne enorme veksten er lett å forklare:

  • SUP er lett å lære med riktig utstyr og byr på en umiddelbar mestringsfølelse! (NB! RIKTIG UTSTYR)
  • SUP gir enormt bra trening både styrke, utholdenhet og ikke minst balanse!
  • SUP kan gjøre overalt hvor det er vann, innsjøer, elver, fjorder og basseng!
  • SUP er gøy, sosialt og enkelt å gjøre med venner!
  • SUP kan gjøres på flatt-vann, åpent hav og i bølger!
  • SUP er svært trygt og sikkerheten man oppnår ved å padle på brett fremfor skrog som kan rulle rundt og fylles med vann gjør nettop brettpadling til en trygg aktivitet selv under kalde forhold!

Stående padling gir et utrolig treningsutbytte da man kobler inn balanse i tillegg til «core» styrketrening. Utbyttet blir dermed langt bedre og kondisjon, styrke og balanse forbedres betraktelig. Som en bonus blir man eksponert for mye sol og får kjapt litt farge på kroppen også!

I forhold til å sitte nede i en kajakk, ser du også veldig mye bedre når du står og padler – du ser sandbunn, steiner og fisk – og du slipper å bli svett fra navlen og ned. Den lavere vekten gjør dessuten at selv lettere personer ikke har noen problemer med å ta et SUP brett ned fra taket av bilen og bære det ned til vannet – og tilbake. Det setter kvinnelige SUP’ere stor pris på!

SUP.no teamet er Norges mest erfarne innen Stand Up Padling og holder en rekke kurs gjennom hele året gjennom. Vi har nå erfaring fra mer enn 6000 personer på våre kurs og events og vår opplæringsmetodikk har blitt raffinert slik at alle opplever mestringsfølelse. Med riktig guiding og utstyr får alle til å padle stående i løpet av 10min og behersker nødvendig teknikk og sikker padling innen kun 1 time på brettet!

Besøk nettbutikken hvor du kan lese mer om våre produkter og kjøpe det du trenger for å komme i gang med din nye favoritt sport!

Hvordan velge riktig SUP Brett?

Oppblåsbart/Kompositt

Vi pleier å finne riktig utsyr til alle, og har vært veldig selektive på de modellene vi tar inn til Norge, nettopp for at det ikke skal være for vanskelig å velge. Med vår lange erfaring helt fra tidligfase utvikling og design av brett, gjennom produksjonsprosessen til salg og kursvirksomhet har vi kommet frem til hvilke modeller som vil passe for norske forhold og brukere best. Enkelte av brettene har vi til og med designet nettopp for Norge!
 
Vi starter ofte med å stille spørsmålet: har du lagringsplass til et stivt brett eller trenger du noe som tar lite plass? Da kan vi først finne ut om du passer inn i kategorien som kan ha“vanlige”stive brett i komposittmaterialer. Eller om du har behov for en mer kompakt og oppblåsbar løsning.
 
Har du primært tenkt å ha brettet liggende og det er lite bæring og lite problem med lagring anbefaler vi stort sett vanlig/stive brett. Vi kaller dette komposittbrett og med det mener vi at de er laget av en miks av materialer.Kompositte brett gir deg den beste padleopplevelsen på vannet. De tåler mye vekt og vil vare i mange mange år.
 
De som er avhengig av noe som tar mindre plass faller inn i kategorien oppblåsbare brett og her er det en rekke fordeler som tar igjen de få ulempene det er med oppblåsbare brett. Oppblåsbare brett åpner opp muligheten til å drive med padling for alle med overfylte garasjer, mangel på garasjer og boder, de uten bil og de som har skiboks på bilen hele året! Hvis du vil være fleksibel og ta det med på ferie, bor i leilighet eller vil ta sykkelen eller bussen til vannet og padle er oppblåsbart også genialt. De er fantastisk bra selv om de er oppblåsbare. Husk riktignok at det er enorme kvalitetsforskjeller mellom ulike oppblåsbare brett og enkelte varianter der ute i markedet er rett og slett så lite egnet for bruk at vi stiller oss undrende til at noen kan selge dem med god samvittighet. Det er mange som reagerer på dårlig kvalitet. Den generelle ulempen med oppblåsbare brett er at de ikke tåler like mye vekt som kompositte brett, de er mer sårbare for vind og de vil ikke egne seg i større bølger.

Allround/Touring/Spesial

Så velger du typen utformingallround/touring/spesial. Dersom vi snakket om sykler ville det typisk vært om du skal ha mountainbike, hybrid eller racersykkel.
Allround
Touring
Spesial
Tenk Mountainbike
 
Komfort og stabilitet som sikrer mestringsfølelse.
Tenk Hybridsykkel
 
Komfortabel å sykle på, men langt raskere enn mountainbiken.
Racing / Bølgesurfing / Foil
 
Stort sett faller de flest inn i kategorien som passer til våre “allround” brett.  Disse brettene er perfekte fritid/trenings- og ”hyttebrett” som funker både på innsjøer, elver, fjorder, på åpent hav og i små surfebølger. Disse er stabile og raske og det vi bruker på alle våre kurs og demoer. All-Round brett karakteriseres av sin “surfebrett” fasong og kalles planende skrog. Dette er brett med rocker i baugen og store deler av brettet har lik bredde, før innsnevring i front og bak. Med et allround brett kan hele familien bruke det samme utstyret.   
 
Hvis du er mer vant til padling f.eks kajakk og ser for deg at du skal trene mye og dra på litt lenger padleturer, eller sammen med andre i kajakk osv. anbefaler vi brett som har mer«kajakk-fasong»som våre Touring modeller. Touringbrettene er det vi kaller fortrenger skrog og skjærer seg gjennom vannet som en seilbåt eller kajakk. Disse brettene er nettopp mer lignende sistnevnte farkost enn all-round brettene. Størst bredde finner du i området man står også snevrer de inn fra dette punktet både fremover og bakover. Dette gjør at du får et brett som glir bedre i vannet og du vil kunne holde en høyere fart over lengre tid. De kan også virke noe mindre stabile en allround brett og egner seg ikke til bølgesurfing. 
 
Det finnes raskere”race”brett som er lengre, smalere og mindre stabile – og det finnes spesielle brett for surfebølger. Disse er kortere, har mindre oppdrift og er ikke egnet til padling på flatt vann. Men de har langt bedre manøvreringsegenskaper når du surfer på bølgene. Vi hjelper deg å finne det riktige brettet til dine behov!
 

SUP Åre

Padleåren din skal være så høy at du akkurat klarer å legge hånden din rundt håndtaket når du står med årebladet i bakken. Det finnes både justerbare padleårer, som hele familien kan bruke, og padleårer som du kutter til din egen kroppshøyde. Vi hjelper deg å finne den åren som passer ditt behov! 

SUP Leash

En ”leash” rundt ankelen, slik som surferne bruker, er en enkel og viktig livsforsikring. Denne festes på brettet og rundt ankelen når du padler, og forhindrer at brettet driver bort fra deg om du skulle falle i vannet. På denne måten har du alltid «noe flytende» festet til deg om du skulle falle uti og ikke ha på flytevest. 

Bekledning

Man trenger ikke være redd for å falle uti vannet med normale brett. Vi tar inn stabile brett for norske forhold og kan omtrent garantere deg at du etter kort tid bare padler i vanlige trenings-klær på vår og høst, badetøy om sommeren og en tørrdrakt eller våtdrakt om vinteren. SUP er forøvrig svært sikkert da det bare er å klatre opp igjen på brettet etter en evt. kantring. I en kajakk vil dette by på langt større utfordringer selv i rolig sjø.